Маленьке свято для Чернігова МБФ Портал, MBF Портал, mbfportal.com
Дата публикации: 02.05.2012 в 15:56

Маленьке свято для Чернігова

Маленьке свято для Чернігова

У Чернігові відсвяткували 5-річчя заснованого «Правом на здоров’я» (HealthRight International) в Україні Центру соціально-профілактичної роботи з дітьми та підлітками з груп соціального ризику щодо дитячої безпритульності та бездоглядності.

Центр був створений та діяв протягом 2006 – 2009 років у рамках проекту «Права на здоров’я», підтриманого Всесвітнім дитячим фондом (World Childhood Foundation). По завершенні проекту, в 2009 році був переданий на місцеве фінансування, і зараз успішно функціонує як Відділ соціально-профілактичної роботи з дітьми «Центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» Чернігівської міської ради (далі Відділ). У Відділі працюють м��дик, психолог та соціальні педагоги, які надають дітям, підліткам та їхнім сім’ям комплексну професійну допомогу, а також допомагають цікаво й з користю організувати дозвілля, зменшити ризиковану поведінку.

Серед гостей, які привітали працівників та відвідувачів Відділу соціально-профілактичної роботи з п’ятою річницею, були начальник Відділу у справах сім’ї та молоді Чернігівської міської ради В’ячеслав Голуб, директор «Центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання» В’ячеслав Давидов, а також представники «Права на здоров’я» в Україні та ін.

Відвідувачі Відділу підготували до свята концерт із сучасними й східними танцями, акробатичними та вокальними номерами (в тому числі виконанням авторських пісень). Окрім того, підлітки, клієнти Відділу продемонстрували свої журналістські здібності – самостійно зняли та змонтували відео до дня народження Відділу, яке містить у собі слайд-шоу з фотографіями зі свят, походів та повсякденного життя, інтерв’ю з персоналом та розповіді клієнтів про те, чому вони приходять до центру.

Руслана, 16 років. «Відтоді як я почала ходити до центру у мене з’явилось більше друзів. Є люди, які мене завжди підтримають, допоможуть порадою. Працівники допомагають розібратися в складних ситуаціях. Тут панує атмосфера поваги й довіри».

Паша, 19 років. «Я ходжу до центру практично з відкриття. Хоча зараз вже рідше, бо вчуся та працюю. Але все одно приходжу за порадою».

Гена, 16 років. «Приїжджаю з іншого району, бо тут гарна атмосфера, багато друзів, цікаво та весело. Приймаю участь у всіх заходах. Запамятовується кожна мить, бо вона яскрава».

Проект «Створення Центру соціально-профілактичної роботи з дітьми вулиці в м. Чернігові» був ініційований «Правом на здоров’я» в Україні на запит Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту. Реалізація вказаного проекту була частиною процесу реформування системи соціального захисту бездоглядних і безпритульних дітей та мала на меті пілотувати в м. Чернігові новітні й альтернативні методи, інструментарій, підходи і моделі роботи з ними.

Більшість клієнтів заснованого «Правом на здоров’я» закладу складають діти з сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, або неповних сімей. Пріоритетом його діяльності лишається збереження та відновлення стосунків дитини з біологічною сім’єю, тому зусилля колективу спрямовані на покращення піклування про дитину з боку її батьків чи опікунів. За час роботи Відділу соціально-профілактичної роботи були відпрацьовані механізми співпраці з соціальними педагогами шкіл міста, які дозволяють планувати раннє втручання у випадку «випадання» дитини зі школи.

У роботі колектив Відділу продовжує застосовувати розроблену «Правом на здоров’я» методологію мультидисциплінарного ведення випадку, яка передбачає залучення до розгляду випадку багатопрофільного колективу спеціалістів, та отримані протягом виконання проекту навички роботи вуличних (аутріч) команд в складі соціального та медичного працівника, психолога, педагога-організатора дозвілля.

Просмотров: 571
Категория новостей Новости страны
Социальные ссылки
Уже сказали
    На данный момент на этой странице нет комментариев.
Уважаемый посетитель, комментарий на портале могут оставлять только зарегистрированные пользователи и организации. Если у Вас есть аккаунт, войдите. После входа Вы сможите пользоваться всем сервисом на портале.
Задать вопрос модератору
Здесь можно написать письмо модератору
Ваше имя
Ваш email
Текст