30 вересня в Україні відзначаться День усиновлення | MBF Портал МБФ Портал, MBF Портал, mbfportal.com
Дата публикации: 30.09.2011 в 14:52

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення

30 вересня в Україні відзначається День усиновлення

  З 2009 року 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення.

 

 Сумна статистика говорить про те, що кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського п��клування не змінюється на краще. Такі діти потрапляють в інтернатні заклади чи дитячі будинки, де стійко формується споживацька позиція.

 Вихованець інтернату знає, що в обід можна піти до їдальні і там поїсти, вихователь дасть новий одяг на зміну старому, а розвивати свої додаткові здібності не потрібно, оскільки дитина просто не знає навіщо це. В дорослому житті випускник інтернатного закладу частіше всього не розуміє, як власними силами здобувати свій добробут і більша частина постає на кримінальний шлях.

 

 Питання в тому, як ми можемо щось змінити, як вплинути на сумну долю таких дітей, та чи маємо право залишатися осторонь. Усиновлення за всіх часів відображало особливості державного впливу на сімейні відношення.

 

 Довгий час соціальні, фізичні та емоційні потреби усиновленої дитини розглядалися і трактувалися як задоволення потреб дорослих відповідно до культурних, релігійних, правових та економічних норм.

 

 Усиновлення з часом еволюціонувало і в багатьох країнах перестало бути секретним, зникло відчуття сорому від розкриття таємниці усиновлення. Для усиновлювачів важливо визнавати роль рідних батьків, яку вони відіграють у житті дитини, навіть якщо вони усиновлюють дитину з іншої країни. Незважаючи на те, що інформації про рідну сім’ю дитини може не бути, усиновлювачі повинні відчувати зручність у визнанні ролі рідної сім’ї своєї дитини та обговоренні з нею цієї частини її життя.

 

 Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 Сімейного кодексу України. Усиновлення дитини провадиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя. (ст. 207 Сімейного кодексу України).

 

 Якщо громадяни України бажають усиновити дитину, вони повинні перебувати на обліку у службі у справах дітей за місцем проживання. Слід зазначити, що усиновлення може відбутися без згоди дитини.

 

 Сімейним кодексом України не визначено мінімального віку дитини, з якого потрібно брати у неї на це згоду, а також обов’язкову форму цієї згоди. Проте визначено, що згода дитини потрібна, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Форма згоди дитини на усиновлення також має відповідати її вікові та стану здоров’я.

 

 Законодавством визначено, якщо дитина у зв’язку з віком або станом здоров’я не усвідомлює факту усиновлення або проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, то усиновлення провадиться без згоди дитини.

 

 Усиновлення здійснюється в судовому порядку, тобто суд розглядає заяву майбутніх усиновлювачів і приймає щодо цього відповідне рішення. Кількість дітей при усиновленні законодавство не обмежує. Це питання мають для себе вирішувати усиновителі з урахуванням своїх можливостей і не лише фінансових.

 

 Важливим є рішення готовності прийняти дитину чи дітей з їхніми потребами та особливостями характеру, стану здоров’я і досвіду життя, здатності допомогти дитині, не лаштуючи її під себе, а за потреби – змінюватися самому.

Просмотров: 432
Опубликовано организацией Сияние радуги
Категория новостей Новости страны
Социальные ссылки
Другие новости организации
Уже сказали
    На данный момент на этой странице нет комментариев.
Уважаемый посетитель, комментарий на портале могут оставлять только зарегистрированные пользователи и организации. Если у Вас есть аккаунт, войдите. После входа Вы сможите пользоваться всем сервисом на портале.
Задать вопрос модератору
Здесь можно написать письмо модератору
Ваше имя
Ваш email
Текст